Minden hír

10 tévhit az izzadással kapcsolatban

2016-01-25 19:41:34

Az izzadás legalább olyan fontos az emberi szervezet számára, mint az evés, ivás, vagy éppen az alvás. Mivel számos félreértés övezi ennek folyamatát és funkcióját, úgy döntöttünk, nagyító alá veszünk néhány elterjedt tévhitet.

1) Az emberek leginkább hónaljból izzadnak

Abszolút nem fedi az igazságot. Az emberi test által termelt izzadtság csupán 1%-a származik a hónaljban található izzadságmirigyekből. Amiért különösképp feltűnő a hónalj körüli izzadás, az egészen egyszerűen azért van, mert az izzadtság innen nem tud könnyedén elpárologni. Mivel az izzadság kis része származik a hónaljból, hatékony segítség lehet ellene egy speciális, hónalj izzadásra specializálódott izzadásgátló.

2) Az izzadás minden esetben természetes, és egészséges dolog

Az emberi testnek annak hűtése érdekében meg kell izzadnia – ez teljesen korrekt. Viszont izzadtságban úszni távol áll a normális állapottól, hiszen ilyenkor szervezetünk feleslegesen veszít folyadékot. Hasonlóan excesszív izzadást generálhatnak stresszes szituációk, bezártság, valamint fokozott veszélyérzet.

3) A testből mérgező anyagok távoznak izzadáskor

Ez sem igaz. Szervezetünkben lévő méreganyagok 95%-át a vesék, valamint a máj távolítja el. Amiért sokan úgy gondolják, az izzadással is hasonló folyamat megy végbe, az azért van, mert a fokozott izzadással járó lázas állapot valóban elpusztít baktériumokat. A hangsúly viszont a testhőmérséklet emelkedésén van, nem pedig a melléktermékként jelen lévő izzadáson.

4) A férfiak és nők egyformán izzadnak

Persze, hogy nem. A férfiak bizony lényegesen többet izzadnak. A tesztoszteron mennyiség mellett alapvetően több verejtékmirigy található a férfi testen, így aztán az lényegesen hamarabb is kezd izzadni. A nők esetében az izzadás általában csak akkor indul be, mikor testük hőmérséklete meghaladja a normális szintet.

5) Az izzadtságnak kellemetlen szaga van

A friss izzadtság önmagában teljesen szagtalan. A kellemetlen illatok keletkezése egészen addig nem indul meg, míg ez a folyadék bizonyos bőr felszínén található baktériumokkal nem kerül kölcsönhatásba.  Ennek ellenére a pubertáskori tiszta verejték a hormonok hatására valóban lehet alapvetően bosszantó szagú…

6) Az izzadás lefogyaszt  

Egyedül az izzadástól lehetetlen lefogyni, mivel a kalóriák és a zsírfelesleg nem távozik testünkből ennek során. Az egyetlen ok, amiért ilyenkor kevesebbet mutathat a mérleg, az az, hogy fokozott erőfeszítés hatására az emberi szervezet a normális 100-500ml napi folyadékvesztés helyett képes akár 2 litert is kiadni magából. Azt azért semmiképp sem szabad elfelejteni, hogy a folyadék pótlásának elhagyása ÉLETVESZÉLYES! Ha valaki szeretne lefogyni, ahhoz bizony nem lesz elég beülni a szaunába.

7) Minden embernek ugyanolyanok a verejtékmirigyei  

Mindenkinek körülbelül három millió verejtékmirigy borítja testét. Anatómiai szempontból ezekből kétfélét különböztetünk meg: Míg az egyik típus a folyadék párologtatás útján történő testhőmérséklet hűtéséért, addig a másik úgynevezett feromonok kiválasztásáért felel. Habár anatómiailag vitathatatlan hasonlóságok vannak, az izzadás mértékét nagymértékben az illető életmódja határozza meg. Emellett még a származás is befolyásolja az izzadás mértékét: Az ázsiaiak például az európaiaknál és amerikaiaknál lényegesen kevésbé izzadékonyak. Az egyenlítő környékén élőknek több verejtékmirigyük van, mint az észak-európaiaknak.

8) Túlsúlyos emberek többet izzadnak

Az igazság pont ennek az ellentéte: Minél vékonyabb valaki, annál hajlamosabb az izzadásra. A bőr alatti zsírrétegnek köszönhetően a verejtékmirigyek közti távolság nagyobb a méretesebb emberek esetében. Az viszont meglehet, hogy bizonyos szituációk erősebb izzadásra késztetik szervezetüket.

9) Télen nem izzadunk

Télen és nyáron mindenkire egyaránt érvényes a napi 100 – 200 ml minimális izzadás. Persze ez a mennyiség szinte észrevehetetlen.

10) Az izzadékonyabb emberek gyengébb kondiban vannak

Pont ellenkezőleg: Minél többet edz valaki, annál gyorsabban aktivizálódnak a verejtékmirigyei. Hogy miért? A fokozott igénybevételnek köszönhetően testük hozzászokik természetes hűtésének magasabb szintű működéséhez. Ennek következtében az atléták testhőmérséklete is lényegesen lassabban emelkedik, emellett pedig izzadtságuk kevesebb sót és folyadékot tartalmaz.

Hibás/Nem működő/Félrevezető beküldés
IttaHelye népszerűség érték: 25/100, 10 egyedi megtekintés alapján